Actuele activiteiten


















De kunst van het waarnemen

The art of Sensing

23 september 2025

Hoe neem je waar? Het zijn niet uitsluitend je zintuigen die informatie opvangen en je hersenen die daaruit een plaatje van de wereld maken. Je vangt ook een eerste indruk op via je buikbrein. Het enterische zenuwstelsel zorgt ervoor dat je onmiddellijk of instinctief reageert op je omgeving.

We spreken in het dagelijkse taalgebruik over onze gut feeling, de plek waar onze intuïtie huist. Als het onze hersenen zijn waarmee we denken, dat is het ons spijsverteringsstelsel waarmee we voelen. We gaan die eerste indruk via het buikbrein door middel van meditatieve oefeningen versterken om beter in contact te komen met de dingen om ons heen. Een natuurwandeling en een museumbezoek (optioneel*) maken deel uit van de workshop.

4 bijeenkomsten

Les 1 - Tijdens de eerste bijeenkomst ga ik dieper in op de theorie over het buikbrein. Aan bod komen onderwerpen als de fysiologie van het enterische zenuwstelsel, de relatie van dit stelsel met ons brein en de rol van meditatie.

Les 2 - Ik werk de theorie verder uit in de richting van Mindfulness en net als in deel I toon ik intrigerende kunstwerken om de werking van ons buikbrein te ervaren.

Les 3 - Bijeenkomst drie bestaat uit meditatieve oefeningen om via het buikbrein contact te maken met de natuur. We doen deze oefeningen op Landgoed Heidestein. We gebruiken onze versterkte gevoeligheid bij het maken van een eigen werk.

Les 4 - Bezoek aan museum Gouda, expositie Jo Koster. Vervoer naar en toegang tot het museum zijn voor eigen organisatie en rekening.


Constantin Brâncuși

gepland september 2025

In 'Prehistorische en mythologische motieven in het werk van Constantin Brâncuși' neem ik u mee langs de vroegste beeldhouwwerken uit de Europese prehistorie en de voltooiing van het idee van de bezielde natuur in de proto-christelijke symboliek om de wedergeboorte ervan mee te maken in het werk van de Roemeens-Franse beeldhouwer Constantin Brâncuși.

In de natuur klinkt voor de goede luisteraar een oeroud verhaal van onsterfelijkheid in al het sterfelijke. Brâncuși, die opgroeide in het oorspronkelijke Europese landschap van Roemenië, heeft deze boodschap opgevangen en vertaald in zijn werk. De positie van zijn werk ten opzichte van onze diepe geschiedenis verwoordt hij treffend als hij zegt dat de waarde van zijn werk niet ligt in de uiterlijk vorm, maar in de ziel die erin verborgen ligt. In de serie "Bird in Space" verbeeldt hij bijvoorbeeld zowel de vlucht als de vogel.

In het eerste deel verkennen we de artistieke ontwikkeling van Brâncuși. Ik bespreek de invloed van de traditionele Roemeense volkskunst op het werk van Brâncuși en de inspiratie die hij vond in prehistorische kunstvormen.

In het tweede deel richt ik me op mythische, animistische en vroegchristelijke motieven. Hierbij staat het idee van de bezielde natuur centraal. De lezing eindigt met een verrassend perspectief vanuit Noord-Spanje.

Expositie

Eind september van dit jaar vindt er in het H'ART Museum in Amsterdam een overzichts-tentoonstelling plaats van het werk van Brâncuși. Met mijn lezing geef ik u inzicht in de diepe motieven van zijn werk ter verrijking van een ontmoeting met zijn beelden.

Aanmelding

Aanmelding kan via de website van Kunstenhuis IDEA. Klik hiervoor op onderstaande afbeelding.

 

Wie ben ik?

Mijn naam is Harald Weidmann. Ik ben 59 jaar. Na mijn studie filosofie en bestuurskunde heb ik in veel verschillende functies gewerkt.

Een van de meest interessante opdrachten had te maken met het definiëren van kwaliteit voor een nieuw product. Hoe simpel het op het eerste gezicht lijkt, het bleek een interessante opdracht te zijn in een multinationale onderneming.

In Duitsland betekent kwaliteit precisie en perfectie. In Frankrijk is het luxe. In Italië is het technologie. In Azië is het eenvoud. In de VS is het innovatie. In Australië . . . Nou, je begrijpt het punt.

De casus illustreert het belang van vragen en luisteren; zaken die we meestal vergeten in een stressvolle zakelijke omgeving. Van stress ga je niet alleen slecht luisteren, het put je ook uit en maakt je gedesoriënteerd.

 Ik heb dit zelf ondervonden in mijn loopbaan. Stress en de gevolgen daarvan voor je mentale gezondheid werden een belangrijk thema in mijn werk en ik verbeterde mijn adviesvaardigheden met behulp van NLP en meditatietechnieken.

Uiteindelijk was een carrière in het bedrijfsleven niet bevredigend genoeg. Ik besloot mij weer te richten op mijn belangrijkste interesses: filosofie, antropologie en kunst.

Eind vorig jaar heb ik besloten om mijn ervaringen en bevindingen op te schrijven in de vorm van een aantal lezingen en workshops. Houd mijn website in de gaten en schrijf je in! Regelmatig organiseer ik nieuwe activiteiten.

Ik geef geen inleiding in de filosofie of een overzicht van belangrijke filosofen; ik leer je filosoferen en waarnemen.

 

Ontmoet leuke mensen - Kleine groepen van maximaal 20 deelnemers
Boeiende workshops met veel interactie - Inclusief 1 of 2 museumbezoeken

  

 





Activiteiten, Expo's & Opinies


Lezing 'Humaniteit in het teken van techniek'

Datum:22-06-2024

22/06/2024. Bijzondere middag in Arnhem. Goede vragen en veel enthousiasme onder de deelnemers.

De oude Latijnse term humanitas verwijst naar de menselijke natuur en naar waarden als empathie, vrijheid, onderlinge gelijkheid en gemeen-schappelijke verantwoordelijkheid.
In de context van het humanisme duidt humanitas op het streven van de mens naar kennis, persoonlijke ontwikkeling en het bevorderen van het algemeen welzijn.

De mens is als middelpunt van zingeving en moraliteit zijn eigen centrum en behoeft daarvoor geen bovennatuurlijke orde meer. Het gaat erom dat iedereen de kans krijgt om zijn of haar volledige potentieel te benutten ten einde een zinvol leven te leiden.

De menselijke natuur lijkt daarmee alles te maken te hebben met de realisatie van mogelijkheden in de natuur. Sinds de dageraad van de mensheid speelt techniek daarbij een doorslaggevende rol.

Discussieer mee tijdens de Wereldhumanismedag in De Wasserij in Arnhem op 22 juni 2024.



Terug naar overzicht



reallygreatphilosophy.com
where philosophy meets...well, everything and everyone!