Actuele activiteiten
De kunst van het waarnemen
Februari en maart 2025
Als wij naar iets kijken, wat zien we dan? Zien we het ding zoals het van zichzelf is? Zien we het in al zijn facetten? Of wordt onze waarneming beperkt door de grenzen van onze zintuigen en tot dat wat we kunnen denken? Honden ruiken beter, roofvogels hebben een beter zicht, duiven zijn gevoelig voor het magnetisch veld van de aarde. Om maar een paar voorbeelden te noemen. Bovendien is het voor ons niet mogelijk om iets te bevatten dat niet in tijd en ruimte bestaat. Misschien noemen we dat God. Maar we kunnen ons geen idee vormen van wat God dan is. Kortom, onze zintuigen en ons denkvermogen beperken gezamenlijk de inhoud van onze waarneming. Misschien moeten we meer op ons gevoel vertrouwen als we iets willen leren kennen. En daar komt kunst in het spel.
Kunst gaat over hoe je geraakt wordt door dingen, over de indruk die iets op je maakt, over ontroering en expressie. In de uitdrukking ontstaat het kunstwerk. Het kunstwerk zelf is geen exacte kopie van het origineel, maar een uitdrukking van de indruk die het ding op jou gemaakt heeft. Het ding speelt dus zelf ook een rol in de waarneming.
De oprechte waarnemer van kunst ondergaat eenzelfde ontwikkeling. Hij of zij wordt geraakt door het kunstwerk. En als je voorbij gaat aan de directe reflex om iets mooi of lelijk te vinden met alle argumentatie daaromheen, maar in plaats daarvan in jezelf op zoek gaat naar de indruk die het werk op jou maakt, ontmoet je het werk zelf. Bovendien kun je iets waardevols over jezelf leren als je je de vraag stelt waar je geraakt wordt en waarom speciaal daar.
In mijn workshops laat ik de deelnemers de samenhang ervaren van kunst en filosofie. En we gaan ook zelf onze gevoeligheid voor de indruk van een ding, welk ding dan ook, oefenen. Aan de hand van werken van onder andere Van Gogh, Mondriaan, Claus, Monet, Kirchner, Kandinsky en Appel laat ik ervaren hoe kunst ons toegang verschaft tot de dingen zelf. Daarbij maken we ook een kort uitstapje richting de literatuur van Baudelaire en Rimbaud.
Wie ben ik?
Mijn naam is Harald Weidmann. Ik ben 58 jaar. Na mijn studie filosofie en bestuurskunde in de jaren tachtig heb ik in verschillende functies in het bedrijfsleven gewerkt. Een van de meest interessante opdrachten had te maken met het definiëren van kwaliteit voor een nieuw product. Hoe simpel het op het eerste gezicht lijkt, het bleek een interessante opdracht te zijn in een multinationale onderneming.
Ik heb dit zelf ondervonden in mijn loopbaan. Stress en de gevolgen daarvan voor je mentale gezondheid werden een belangrijk thema in mijn werk en ik verbeterde mijn adviesvaardigheden met behulp van NLP en meditatietechnieken.
Who am I?
My name is Harald Weidmann. I am 57 years old. After studying philosophy and public administration in the eighties, I have worked in several positions in business. Maybe the most interesting case I encountered was to define Quality. As simple as it looks at first sight, it proved to be an interesting question in a multinational company.
In Germany, quality means precision and perfection. In France, it is luxury. In Italy, it is technology. In Asia, it is simplification. In the US, it is innovation. In Australia . . . Well, you get the point.
The case illustrates the importance of asking and listening; things we often forget in a stressful business environment. Not only does stress make you a poor listener, it also makes you exhausted and disoriented. I have experienced this myself. Stress and its effects on our mental health became an important theme in my work and I improved my counseling skills using NLP and meditation techniques.
In the end, a career in business was not rewarding enough for me, even after switching to management consultancy. I got tired of the money-driven corporate culture and missed the scientific world with its substantive passion. So I decided to devote my time again to my main interests philosophy, art and antropology.
In recent years I have studied consciousness from different angles, from philosophy to neuroscience and from evolutionary biology to paleoanthropology.
I think we are on the brink of a unified theory of consciousness in which art, philosophy and science all play their part.
At the end of 2022 I decided to write down my experiences and findings in the form of a number of lectures and workshops. Keep an eye on my website and register!
- Meet nice people
- Small groups of maximum 6 participants
- Fascinating workshops with lots of interaction
- Including 1 or 2 museum visits