Kunst en Natuur in de Klassieke Filosofie 

In de loop van onze geschiedenis zijn natuur en techniek steeds meer tegenover elkaar komen te staan. Toch zijn zowel natuur als techniek oorspronkelijk twee kanten van dezelfde medaille. Het zijn allebei vormen van wat in het oud Grieks poiesis genoemd werd: aan het licht brengen.

In het geval van de natuur (phusis) komt de creatie voort uit de dingen zelf (autopoiesis), terwijl in het geval van de techniek (techne) de werkende en vormende kracht in de mens ligt.

Techniek maakt sinds de eerste vuistbijl een belangrijk onderdeel uit van onze relatie met de natuur. In deze workshop volgen we hun gemeenschappelijke geschiedenis; vanaf de voorhistorische artefacten en grotschilderingen tot de moderne beeldtaal en technologie. En we stellen ons de vraag wat onze huidige wereld kan leren van deze bijzondere gezamenlijke herkomst van natuur en techniek.

Sinds de eerste industriële revolutie heeft de mens zich de techniek toegeëigend als instrument van zijn macht. En met dit instrument heeft hij de natuur onderworpen aan zijn wil.

In het licht van de crisis in de natuur (van klimaat en biodiversiteit) is het van groot belang dat de techniek haar plaats terug vindt onder de kunsten, en met de kunst weer onderdeel wordt van de scheppingskracht van de natuur. Tijdens de workshop maken we een natuurwandeling om deze kracht te ervaren. 

De prijs van de cursus bedraagt 225 euro voor 3 colleges van 2 uur. Cursusdagen zijn 5, 12 en 19 september 2024 van 13.00 tot ongeveer 15.00. De prijs is exclusief de kosten voor het bezoek aan een museum. Het maximum aantal deelnemers is 8. De cursus gaat door bij minimaal 4 cursisten. De voertaal is Nederlands. Bij voldoende aanmeldingen van Engelstaligen wordt een aparte cursus opgezet in het Engels.



reallygreatphilosophy.com
where philosophy meets...well, everything and everyone!