The Tatort of Consciousness
Wanneer heeft in de evolutie bewustzijn zijn intrede gedaan? Is bewustzijn iets typisch menselijks? In mijn laatste studie verbind ik Darwins evolutie van de mens met Heideggers zijnsfilosofie om dat wat ons tot mens maakt op het spoor te komen.
Als de mens een bijzondere plaats inneemt in het universum, dan vindt die zijn herkomst en toekomst in de oorsprong van het menselijke. Het onpeilbare moment waarop het menselijke ontwaakte, markeert het begin van zijn historiciteit en bestemming.
In de zomer van 2025 wil ik met geïnteresseerden in gesprek gaan over dit onderwerp. Houdt de website in de gaten voor meer informatie. U kunt ook vrijblijvend uw interesse kenbaar maken door onderstaand formulier in te vullen.
In de loop van onze geschiedenis zijn natuur en techniek steeds meer tegenover elkaar komen te staan. Toch zijn zowel natuur als techniek oorspronkelijk twee kanten van dezelfde medaille. Het zijn allebei vormen van wat in het oud Grieks poiesis genoemd werd: aan het licht brengen.
In het geval van de natuur (phusis) komt de creatie voort uit de dingen zelf (autopoiesis), terwijl in het geval van de techniek (techne) de werkende en vormende kracht in de mens ligt.
Techniek maakt sinds de eerste vuistbijl een belangrijk onderdeel uit van onze relatie met de natuur. In deze workshop volgen we hun gemeenschappelijke geschiedenis; vanaf de voorhistorische artefacten en grotschilderingen tot de moderne beeldtaal en technologie. En we stellen ons de vraag wat onze huidige wereld kan leren van deze bijzondere gezamenlijke herkomst van natuur en techniek.
Sinds de eerste industriële revolutie heeft de mens zich de techniek toegeëigend als instrument van zijn macht. En met dit instrument heeft hij de natuur onderworpen aan zijn wil. In het licht van de crisis in de natuur (van klimaat en biodiversiteit) is het van groot belang dat de techniek haar plaats terug vindt onder de kunsten, en met de kunst weer onderdeel wordt van de scheppingskracht van de natuur. Tijdens de workshop maken we een natuurwandeling om deze kracht te ervaren.
De workshop staat gepland voor het najaar van 2025. Een museumbezoek maakt onderdeel uit van de workshop. Het maximum aantal deelnemers is 16. De cursus gaat door bij minimaal 8 deelnemers. De voertaal is Nederlands. Bij voldoende aanmeldingen van Engelstaligen wordt een aparte cursus opgezet in het Engels.