Actuele activiteiten
De kunst van het waarnemen
The art of Sensing
23 september 2025
InHoe neem je waar? Het zijn niet uitsluitend je zintuigen die informatie opvangen en je hersenen die daaruit een plaatje van de wereld maken. Je vangt ook een eerste indruk op via je buikbrein. Het enterische zenuwstelsel zorgt ervoor dat je onmiddellijk of instinctief reageert op je omgeving.
We spreken in het dagelijkse taalgebruik over onze gut feeling, de plek waar onze intuïtie huist. Als het onze hersenen zijn waarmee we denken, dat is het ons spijsverteringsstelsel waarmee we voelen. We gaan die eerste indruk via het buikbrein door middel van meditatieve oefeningen versterken om beter in contact te komen met de dingen om ons heen. Een natuurwandeling en een museumbezoek (optioneel*) maken deel uit van de workshop.
4 bijeenkomsten
Les 1 - Tijdens de eerste bijeenkomst ga ik dieper in op de theorie over het buikbrein. Aan bod komen onderwerpen als de fysiologie van het enterische zenuwstelsel, de relatie van dit stelsel met ons brein en de rol van meditatie.
Les 2 - Ik werk de theorie verder uit in de richting van Mindfulness en net als in deel I zullen opnieuw kunstwerken getoond worden om in contact te komen met onze gut feeling. Ook kijken we naar een paar werken van beroemde kunstenaars om de werking op ons buikbrein te ervaren.
Les 3 - Bijeenkomst drie bestaat uit meditatieve oefeningen om via het buikbrein contact te maken met de natuur. We doen deze oefeningen op Landgoed Heidestein. We gebruiken onze versterkte gevoeligheid bij het maken van een eigen werk.
Les 4 - Bezoek aan museum Gouda, expositie Jo Koster. Vervoer naar en toegang tot het museum zijn voor eigen organisatie en rekening.
Constantin Brâncuși
gepland september 2025
In 'Prehistorische en mythologische motieven in het werk van Constantin Brâncuși' neem ik u mee langs de vroegste beeldhouwwerken uit de Europese prehistorie en de voltooiing van het idee van de bezielde natuur in de proto-christelijke symboliek om de wedergeboorte ervan mee te maken in het werk van de Roemeens-Franse beeldhouwer Constantin Brâncuși.
In de natuur klinkt voor de goede luisteraar een oud verhaal van onsterfelijkheid in al het sterfelijke dat deze grondlegger van de moderne beeldhouwkunst heeft opgevangen. Brâncuși heeft de positie van zijn werk ten opzichte van onze diepe geschiedenis goed aangevoeld toen hij zei dat de waarde van zijn werk niet ligt in de uiterlijk vorm, maar in de ziel die erin verborgen ligt. In de serie "Bird in Space" verbeeldt hij zowel de vlucht als de vogel. In "Le commencement du monde" verbeeldt hij zowel de uitkomst als het ei.
Expositie
Eind september van dit jaar vindt er in het H'ART Museum in Amsterdam een overzichts-tentoonstelling plaats van het werk van Brâncuși. Met mijn lezing geef ik u inzicht in de diepe motieven van zijn werk ter verrijking van een ontmoeting met zijn beelden.
Aanmelding
Informatie over tijd en plaats volgt eind juli. U kunt een plaats reserveren door een mail te sturen naar info@reallygreatphilosophy.com.
Wie ben ik?
Mijn naam is Harald Weidmann. Ik ben 59 jaar. Na mijn studie filosofie en bestuurskunde heb ik in veel verschillende functies gewerkt.
Een van de meest interessante opdrachten had te maken met het definiëren van kwaliteit voor een nieuw product. Hoe simpel het op het eerste gezicht lijkt, het bleek een interessante opdracht te zijn in een multinationale onderneming.
Ik heb dit zelf ondervonden in mijn loopbaan. Stress en de gevolgen daarvan voor je mentale gezondheid werden een belangrijk thema in mijn werk en ik verbeterde mijn adviesvaardigheden met behulp van NLP en meditatietechnieken.